USKRŠNJI ORAHNJAČA VIJENAC
Vrijeme pripreme:150 min
Težina:Složeno
Sastojci:
1 svježi kvasac (40 g)
100 ml tople vode
80 g šećera
500 g Pšenično glatko brašno tip 550 Podravka
2 jaja
100 g maslaca
100 ml slatkog vrhnja
1 Limun šećer Dolcela
½ žličice soli
Za nadjev:
200 ml mlijeka
600 g mljevenih oraha
1 Rum šećer Dolcela
250 g šećera
Priprema
1.Kvasac razmutite u malo tople vode, dodajte žličicu
šećera i ostavite dizati na toplom mjestu 5-10 minuta.
2.Brašnu dodajte sol, šećer, jaja, rastopljeni maslac,
vrhnje, dignuti kvasac i dodajući vodu umijesite glatko tijesto.
3. Tijesto stavite u nauljenu posudu, prekrijte i ostavite
da se diže dok se volumen ne udvostruči (oko 1 sat).
4. Za to vrijeme pripremite nadjev. Mljevenim orasima
dodajte rum šećer, šećer i vrelo mlijeko, promiješajte i ostavite da se ohladi.
5.Dignuto tijesto oblikujte u valjak, tanko razvaljajte (1
cm debljine), premažite pripremljenim nadjevom i zarolajte.
6.Savijaču položite u namašćenu okruglu tepsiju (Ø 28 cm),
složite je u oblik puža počevši motati od sredine i ostavite je dizati još oko
30 minuta.
7.Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 40 minuta.
Savjet
Kada je savijača pečena, preokrenite je zajedno s posudom
u kojoj se pekla na dasku i ostavite tako stajati oko 5 minuta. Nakon toga je
vratite u prvobitni položaj i ostavite da se hladi u posudi za pečenje. Time
ćete postići da vam se gornja kora kolača ne odvaja i ostavi šupljinu.
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.