srijeda, 16. travnja 2014.




USKRŠNJI ORAHNJAČA VIJENAC




Vrijeme pripreme:150 min
Težina:Složeno

Sastojci:
 1 svježi kvasac (40 g)
 100 ml tople vode
 80 g šećera
 500 g Pšenično glatko brašno tip 550 Podravka
 2 jaja
 100 g maslaca
 100 ml slatkog vrhnja
 1 Limun šećer Dolcela 
 ½ žličice soli

Za nadjev:
  200 ml mlijeka
  600 g mljevenih oraha
 1 Rum šećer Dolcela 
  250 g šećera


Priprema

1.Kvasac razmutite u malo tople vode, dodajte žličicu šećera i ostavite dizati na toplom mjestu      5-10 minuta.

2.Brašnu dodajte sol, šećer, jaja, rastopljeni maslac, vrhnje, dignuti kvasac i dodajući vodu             umijesite glatko tijesto.

3. Tijesto stavite u nauljenu posudu, prekrijte i ostavite da se diže dok se volumen ne udvostruči     (oko 1 sat).

4. Za to vrijeme pripremite nadjev. Mljevenim orasima dodajte rum šećer, šećer i vrelo mlijeko,      promiješajte i ostavite da se ohladi.

5.Dignuto tijesto oblikujte u valjak, tanko razvaljajte (1 cm debljine), premažite pripremljenim           nadjevom i zarolajte.

6.Savijaču položite u namašćenu okruglu tepsiju (Ø 28 cm), složite je u oblik puža počevši             motati od sredine i ostavite je dizati još oko 30 minuta.

7.Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 40 minuta. 



Savjet
Kada je savijača pečena, preokrenite je zajedno s posudom u kojoj se pekla na dasku i ostavite tako stajati oko 5 minuta. Nakon toga je vratite u prvobitni položaj i ostavite da se hladi u posudi za pečenje. Time ćete postići da vam se gornja kora kolača ne odvaja i ostavi šupljinu.



Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.